Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Ακούμε ξανά και ξανά από τα τηλεοπτικά παράθυρα τον πρώην Πρωθυπουργό και τα στελέχη της απερχόμενης κυβέρνησης να τονίζουν εμφατικά ότι με σκληρή διαπραγμάτευση διασφαλίστηκε ο Δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ!!

Αρκεί όμως η ανάγνωση του μνημονίου και των επιμέρους άρθρων που αφορούν την ενέργεια για να διαπιστώσει κανείς το απίστευτο θράσος, τον εμπαιγμό και την υποτίμηση των εγγράμματων Ελλήνων πολιτών, που εμπεριέχει η δήλωση αυτή.

Όχι μόνο γιατί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ δεν κατήργησε, αν και μπορούσε, τους νόμους 4237/2014 και 4273/2014 που αφορούν στην πώληση της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Όχι μόνο γιατί πολύ νωρίς στην διαπραγμάτευση ενσωμάτωσε στις προτάσεις της την εφαρμογή του συστήματος Δημοπρασιών ΝΟΜΕ, χαρίζοντας λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ στους μεταπράτες κερδοσκόπους.

Το μνημόνιο δεν αφήνει κανένα περιθώριο αυταπάτης : «Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι αρχές θα συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον σχεδιασμό του συστήματος ΝΟΜΕ, με στόχο να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ και να πέσουν κάτω από το 50% έως το 2020…».

Επιπλέον δε επισυνάπτουμε το Σχέδιο Αξιοποίησης των περιουσιακών Στοιχείων (Asset Development Plan-ADP) στα αγγλικά , που ενέκρινε το ΤΑΙΠΕΔ στις 30/07/2015 «που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ από τις 31.12.2014» και παρουσιάζει τον προγραμματισμό, το παρόν και το μέλλον των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνοντας την ιδιωτικοποίηση του 17% κατ’ εκτίμηση το 2016, του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ!!!

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το κείμενο που ψηφίστηκε χωρίς να δοθεί ποτέ στους Έλληνες βουλευτές, παρόλο που όπως αναφέρεται καθαρά στο άρθρο 4.4 του Μνημονίου (Ν.4336/2015) «...αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας».

Κατατέθηκε όμως από τον Ντάισελμπλουμ στην κάτω Βουλή της Ολλανδίας ως μέρος της Δανειακής Σύμβασης.

Το μνημόνιο λοιπόν προβλέπει:



  1. Πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ.
  2. Εισαγωγή του συστήματος ΝΟΜΕ, ως ορίζεται παραπάνω μέσα στο Σεπτέμβριο 2015. «Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ΝΟΜΕ ως τα τέλη Οκτώβρη, οι αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα που αναφέρονται ανωτέρω όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και τα χρονοδιαγράμματα». Δηλαδή όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά και θα είναι αποτέλεσμα στυγνού εκβιασμού: Ή χρεοκοπείτε με ΝΟΜΕ ή τι;
  3. Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ έως τον Οκτώβριο του 2015 «εκτός εάν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο, με ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων και σε συμφωνία με τους θεσμούς για την επίτευξη πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ».
  4. Από 1.1.2020, καμία επιχείρηση δεν επιτρέπεται να παράγει ή εισάγει σ’ αυτό, άμεσα ή έμμεσα, ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας από εγχώριες μονάδες παραγωγής και εισαγωγές, σε ετήσια βάση. Επί ποινή προστίμου 5 έως και 10% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών της!!!! (Με σημερινά οικονομικά στοιχεία πρόστιμο έως και 600.000.000€ κατ’ έτος).
  5. Αναθεωρούνται «τα τιμολόγια της ΔΕΗ βάσει του κόστους, μεταξύ άλλων αντικαθιστώντας την έκπτωση 20% για τους χρήστες υψηλής τάσης με τιμολόγια βάσει του οριακού κόστους παραγωγής». Δηλαδή χάνεται η δυνατότητα του κράτους να ασκεί τιμολογιακή πολιτική, όχι μόνο για τη βιομηχανία, αλλά και για την αγροτική παραγωγή με την κατάργηση των μειωμένων τιμολογίων και όλους τους κλάδους της οικονομίας.
  6. Και φυσικά η υποχρέωση της χώρας να συμμορφωθεί με το target model της ΕΕ για την ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που οδηγεί αναπόδραστα σε αυξήσεις των τιμών και απώλεια ελέγχου της εγχώριας αγοράς.
Εν ολίγοις, το τελευταίο στάδιο της απορρύθμισης της αγοράς ενέργειας, κεντρικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντελείται με την καθολική διάλυση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ήταν αναμενόμενο μετά την θυγατρικοποίηση και διάσπαση της ΔΕΗ με τη συναίνεση μάλιστα της

ΓΕΝΟΠ, ότι θα οδηγούμαστε εδώ. Η επιλογή της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ είναι πρώτης προτεραιότητας για τους θεσμούς και σε κάθε περίπτωση ο απόλυτος ιδιοκτησιακός διαχωρισμός από τη ΔΕΗ, προαπαιτούμενο.

Η απώλεια του δημόσιου ελέγχου στη ΔΕΗ, προς τέρψη τόσο της ΔΑΚΕ όσο και της ΠΑΣΚΕ, που δηλωμένα το επιδιώκουν και επιθυμούν, επιτυγχάνεται με την πώληση του 17%.

Ούτως ή άλλως, η ΔΕΗ ως επιχείρηση, και μόνο με τα ΝΟΜΕ, τον περιορισμό έγχυσης ισχύος στο 50%, τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της στη λιανική επίσης κατά 50%, τα 2δις € απλήρωτους λογαριασμούς και τις προκλητικές αποφάσεις της ΡΑΕ προς όφελος των ανταγωνιστών της, απομυζείται, διαλύεται, χρεοκοπεί και καταστρέφεται.

Αυτός είναι ο δρόμος του Μνημονίου.

Είναι ο δρόμος της οργανωμένης μεταφοράς δημόσιου πλούτο σε ιδιωτικά αρπακτικά συμφέροντα. Είναι ο δρόμος της καταστροφής της ΔΕΗ, των εργαζόμενων, ολόκληρων τομέων της παραγωγής, ο δρόμος της φτώχειας σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Το απόλυτο αδιέξοδο, στο οποίο μας οδηγεί μεθοδευμένα και κανιβαλικά το κυρίαρχο σήμερα σύστημα, προκειμένου να ξεπεράσει τα δικά του αδιέξοδα.

Εμείς καλούμε όλους τους συναδέλφους στο δρόμο του αγώνα για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Στο δρόμο του μεγάλου ΟΧΙ, στο δρόμο της ελπίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου