Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΑΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ

Σε καιρούς πρωτoφανείς για την ελληνική κοινωνία, σε μία κρίσιμη περίοδο για τη ΔΕΗ και το μέλλον των εργαζόμενων στον Όμιλο, είναι αδήριτη η ανάγκη ενότητας των εργαζόμενων και ειδικά των μηχανικών. Για να παλέψουμε συλλογικά, να συμβάλλουμε ως επιστημονικός σύλλογος με τεκμηριωμένο και στοιχειοθετημένο λόγο στον κοινό αγώνα, ώστε τα σχέδια διάλυσης και καταστροφής της κοινωνίας, της ζωής και της δουλειάς μας να ανατραπούν. Με αυτές τις σκέψεις και με δεδομένη την κρίση του συνδικαλιστικού κινήματος και στον δικό μας χώρο οδηγηθήκαμε, πριν από τρία χρόνια, στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου από κομματικές δεσμεύσεις, αγκυλώσεις και εξαρτήσεις συνδικαλιστικού σχήματος. Η συμμετοχή των συναδέλφων της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ στα δρώμενα του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών μας χάρισε πολλές ευχάριστες, και πολλές δυσάρεστες εμπειρίες. Κανείς μας δεν είχε εμπλακεί μέχρι εκείνη τη στιγμή με τα της διοίκησης του Συλλόγου, παρά μόνο μέσω της δραστηριοποίησής μας στις τοπικές επιτροπές. 

Κανείς μας δεν είναι «επαγγελματίας» συνδικαλιστής. Εργαζόμαστε στις ίδιες για όλους μας εξαιρετικά δύσκολες και πιεστικές συνθήκες υποστελέχωσης, με τον όγκο και το εύρος του αντικειμένου της εργασίας και των ευθυνών να πολλαπλασιάζονται, χωρίς ηθική ή υλική αντιστάθμιση. Οι μισθοί συρρικνώνονται για τους παλιούς, ενώ για τους νέους μηχανικούς και τις νέες προσλήψεις οι αμοιβές παραμένουν σε προσβλητικά, για τα προσόντα που απαιτήθηκαν για να προσληφθούν, επίπεδα . Παίρνουμε τους καλύτερους, και μετά...

Σε αυτές τις συνθήκες και με δεδομένη την καχυποψία -μιας που ο συνδικαλισμός έχει, συχνά με αποκλειστική ευθύνη του, λοιδορηθεί εξαιτίας των πρακτικών και του «ήθους» που έχει επιδείξει στη χώρα και στον Όμιλο- προσπαθήσαμε από το υστέρημα του χρόνου μας και στο μέτρο των δυνάμεών μας να αναδείξουμε την «άλλη» πρακτική και αντίληψη συνδικαλιστικής δράσης. Μία αντίληψη που ήταν πάντα, και πολύ περισσότερο είναι σήμερα, απόλυτα απαραίτητη για την υπεράσπιση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Προσπαθήσαμε, και με ειλικρίνεια και εντιμότητα γνωρίζουμε ότι καταφέραμε, να μείνουμε:
  • Μακριά από την κομματικοποίηση του συνδικαλιστικού κατεστημένου, του παλιότερου αλλά και του εμφανισθέντος νεόκοπου, που φτάνει στο σημείο να υπερασπίζεται και να υιοθετεί την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική (αυτή που σχεδιάζεται, εξαγγέλεται ή υλοποιείται), ενσωματώνοντας την επί της ουσίας πλήρως αλλά δήθεν «κριτικά».
  • Μακριά από την αντίληψη ότι ο Σύλλογος είναι ο προθάλαμος για την ανέλιξη στην ιεραρχία, όπως έχει κυριαρχήσει επί πολλά τελευταία χρόνια, κατάλληλος μόνο για μικροπροσωπικές εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια. 
  • Μακριά από την ταύτιση με τη Διοίκηση, την υπηρέτηση ή υπακοή της σε θανάσιμα κρίσιμες επιλογές και την ανάλογη πολιτική της. 



Πορευτήκαμε σ’ αυτά με την πίστη ότι υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι που συναισθάνονται το ρόλο και την ευθύνη που έχουμε ως μηχανικοί απέναντι στην κοινωνία. Που δεν ανέχονται την εκ των έσω άλωση της ΔΕΗ, την απομύζησή της καθόλη την μακρά περίοδο της ευφημιζόμενης «απελευθέρωσης της αγοράς» προς όφελος τυχάρπαστων επιχειρηματικών συμφερόντων, τη διάλυση και τον τεμαχισμό της (βλέπε ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ), με τη συναίνεση μάλιστα του Συνδικάτου (2010), ώστε να διευκολυνθεί η εκποίησή της.

Σε αυτή τη βασική μας στόχευση εντάσσεται και η πολύπλευρη δραστηριότητα που αναπτύξαμε και περιληπτικά σας παρουσιάζουμε: 
  • Στοιχειοθετήσαμε διεξοδικά στο δημόσιο λόγο και στις αναλύσεις μας την συγκαλυπτόμενη πραγματικότητα της «απελευθέρωσης» της αγοράς, κεντρικής επιλογής της ΕΕ, της ζημίας που αυτή έχει προκαλέσει στον τελικό καταναλωτή, στην εθνική οικονομία και στην ίδια την Επιχείρηση 15 χρόνια τώρα, εμπλουτίζοντας την επιχειρηματολογία μας με τη διεθνή εμπειρία.
  • Καταδείξαμε την εκτός κάθε τεχνικής λογικής και επιζήμια εφαρμογή αυτής της πολιτικής με τον Κώδικα Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νήσων και τις άλλες απίστευτες μεθοδεύσεις της ΡΑΕ.
  • Συμβάλαμε στη συγγραφή του δεκασέλιδου του ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΔΜΗΕ, που αποδομεί κάθε επιχειρηματολογία υπέρ της πώλησης του ΑΔΜΗΕ και ανέδειξε στην κοινωνία το ρόλο του.
  • Συμμετείχαμε με τις ανακοινώσεις μας στην πληροφόρηση, την ενημέρωση και την επιχειρηματολογία ενάντια στη σχεδιαζόμενη πώληση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ.
  • Δώσαμε τις δυνάμεις μας στη δημιουργία και λειτουργία του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων ΔΕΗ για να μπορέσει να υπάρξει απεργιακός αγώνας και δράση για τον ΑΔΜΗΕ. Όταν κεντρική επιλογή της ΓΕΝΟΠ υπήρξε η διά της απουσίας της προσπάθεια υπονόμευσης κάθε οργανωμένης, μαζικής, συλλογικής αντίδρασης. 
  • Συμβάλαμε στη δημόσια προβολή των θέσεων ενάντια στα σχεδιαζόμενα, αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση συνέντευξης τύπου, με δημόσιες τοποθετήσεις και δημοσιεύσεις στα έντυπα και ραδιοφωνικά μέσα επικοινωνίας και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
  • Ήμασταν εκεί στις απεργίες, στις συνελεύσεις, στις ενημερώσεις, στις πορείες και στις συγκεντρώσεις έξω από τα κατειλημμένα κτίρια, έξω από τα κατειλημμένα εργοστάσια της ΔΕΗ μαζί με τους κατοίκους.
  • Σε μία από τις πιο ουσιαστικές δράσεις αυτής της τριετίας συνθέσαμε μαζί με συναδέλφους, ενεργούς και συνταξιούχους, τη δεκασέλιδη πρόταση Υπομνήματος για την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τη μικρή ΔΕΗ, που περιελάμβανε όλη την επιχειρηματολογία που αποδομούσε την σχεδιαζόμενη πώληση της Μικρής ΔΕΗ, αλλά και ανεδείκνυε την κρισιμότητα και το ρόλο της ενιαίας ΔΕΗ στην οικονομία και την παραγωγή. Μετά την πήρε η πλειοψηφία του ΔΣ την αποστείρωσε από τα ουσιαστικά επιχειρήματα, αφαίρεσε και το «ΔΗΜΟΣΙΑ» και την έστειλε ως Υπόμνημα του Συλλόγου.
  • Διοργανώσαμε συνάντηση όλων των κρίσιμων κλάδων στις μεταφορές, την υγεία, την παιδεία, το νερό, των κοινωνικών αγαθών που εμπορευματοποιούνται και ιδιωτικοποιούνται για να προκύψει ο απαραίτητος συντονισμός που θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των εργαζομένων και της κοινωνίας για την υπεράσπισή τους.
  • Δώσαμε τη μάχη ενάντια στην υπογραφή της συγκεκριμένης ΕΣΣΕ από τον Σύλλογο μας, που δεν μας κατοχυρώνει σε τίποτα απέναντι στη Διοίκηση, που είναι επιζήμια για τους μηχανικούς, που δεν έκανε ούτε μνεία στην προστασία των θέσεων εργασίας, που μας εξέθετε στα μάτια της κοινωνίας μέσω της απόδοσης των προνομίων στους συνδικαλιστές, και θεσμοθέτησε το αμαρτωλό τροφείο. Άλλοθι για να υφαρπάξουν απευθείας από τους εργαζόμενους τα 72€, να ξεχρεώσουν το δάνειο της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, αποφεύγοντας τις δικαστικές διώξεις, όπως και τα λοιπά ταμειακά ανοίγματα της αδιάφανης διαχείρισης. 
  • Προσπαθήσαμε να οργανωθεί από το Σύλλογο μία συγκροτημένη αντίδραση απέναντι στην προσβλητική συμπεριφορά της Διοίκησης σε σχέση με την απόδοση του τροφείου στους Μηχανικούς με την επίδοση εξωδίκου προς τις Διοικήσεις του ομίλου.
  • Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τη διάσταση που υπάρχει μέσα στο Σύλλογο και στις εταιρείες του Ομίλου ανάμεσα στους παλιούς και στους νέους μηχανικούς, κυρίως των τελευταίων προσλήψεων, ως προς τα ασφαλιστικά δικαιώματα και κυρίως τις μισθολογικές τους απολαβές, οι οποίες υπολείπονται σημαντικά των προσόντων και του έργου τους. Δεν βρισκόμαστε όλοι οι Μηχανικοί στο πλαφόν και οφείλει η ΔΕΗ να επενδύσει στο μέλλον, ειδάλλως θα αιμορραγεί διαρκώς σε τεχνογνωσία και προσωπικό.
  • Πιέσαμε τη Διοίκηση μέσω των τοπικών επιτροπών για την ανάθεση των θέσεων ευθύνης που χρόνιζαν.
  • Επιμέναμε και πετύχαμε με την αλλαγή του Καταστατικού να μπορούν να γράφονται και να εκπροσωπούνται μέσω του Συλλόγου οι συνάδελφοί μας με διαφορετική σχέση εργασίας, όπως θα έπρεπε εδώ και χρόνια, όπου εκατοντάδες συνάδελφοι δουλεύουν δίπλα μας, χωρίς δικαιώματα.
  • Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους, στους εργαζόμενους και στους συμπολίτες μας δίνοντας μαζί τους κάθε μάχη ενάντια στον αυταρχισμό και την βαρβαρότητα της πολιτικής των μνημονίων. 
  • Τέλος, στα μικρά και στα μεγάλα, προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να προφυλάξουμε το Σύλλογο από το να γίνει κήρυκας των μνημονιακών πολιτικών, είτε με την εκ των έσω επίμονη προσπάθεια έκπτωσης της δημοκρατικής λειτουργίας του, είτε με την συστηματική προσπάθεια λάθρα υιοθέτησης μνημονιακών προβλέψεων.
Τι συνέβη στο Σύλλογο

Ζήσαμε μία αυταρχική, αντιδημοκρατική και αυθαίρετη άσκηση διοίκησης από το Προεδρείο του Συλλόγου, όπως εκπροσωπούνταν από τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ, πλήρως εναρμονισμένη με την αντίστοιχη άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. 

Αυτή εκφραζόταν με ανακοινώσεις χωρίς γνώση και έγκριση του ΔΣ, με συναντήσεις εν κρυπτώ με τις Διοικήσεις, υλοποίηση των αποφάσεων του ΔΣ κατά βούληση και ερμηνεία του Προεδρείου, αποκλεισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα των παρατάξεων από τα γραφεία του Συλλόγου, μείωση του μισθού της υπαλλήλου χωρίς γνώση και έγκριση ΔΣ, κτλ. 

Αν η διοίκηση του συγκεκριμένου ΔΣ δεν αποσκοπούσε σε μία συγκεκριμένη στόχευση, θα αποτελούσε μόνο δείγμα ενός αντιδημοκρατικού συνδικαλιστικού βοναπαρτισμού. 

Όμως η στόχευση από την πρώτη στιγμή ήταν μία και μόνη:

Να υιοθετηθεί από τον Σύλλογο των Μηχανικών της ΔΕΗ στις Δημόσιες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις του η επιλογή της ιδιωτικοποίησης μέσω της πώλησης του 17 % σε «στρατηγικό επενδυτή»!

Αυτό μεθοδεύτηκε με διάφορους τρόπους. Δείτε ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις :
  • Η προσπάθεια να εκδοθεί ανακοίνωση με περιεχόμενη ρητή αναφορά ότι: «Με αφορμή την ανακοίνωση του σχεδίου ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.. επελέγη το χειρότερο σενάριο, ενώ θα έπρεπε να μπει στρατηγικός επενδυτής στο «όλον» της ΔΕΗ με εξωστρεφή προσανατολισμό»- ( ΔΣ 17.06.2013).
  • Η διοργάνωση ημερίδας (8.11.2013) όπου παρόντων της ηγεσίας του Υπουργείου, φορέων, άπασας της ιεραρχίας των εταιριών του Ομίλου, ο ίδιος ο Πρόεδρος αναρωτήθηκε: «..γιατί δεν προτάσσεται η εξεύρεση ισχυρού στρατηγικού εταίρου..», ενώ η αναπληρώτρια Γραμματέας, συντονίστρια της κατ’ ευφημισμό (διότι εξ αρχής συστηματικά υπονομεύτηκε) Οργανωτικής επιτροπής, πρότεινε: «.. να εξετασθεί το (δρομολογημένο) σχέδιο χωρίς αφορισμούς υπέρ ή κατά της αποκρατικοποίησης..», με βασική ανησυχία της «ποιός θα είναι ο εσωτερικός βαθμός απόδοσης των κεφαλαίων του ιδιώτη επενδυτή»! 
  • Με τη συμμετοχή της τοπικής επιτροπής 15, όπου την πλειοψηφία την κατέχουν οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, στην δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» (14.03.2014), όπου αυθαίρετα, χωρίς καν τη σύμφωνη γνώμη των συναδέλφων που εκπροσωπούν, καθαρά και ξάστερα, χωρίς περιστροφές απαίτησαν: «Το κράτος χρειάζεται μία μεγάλη ενιαία εταιρεία στον ηλεκτρικό τομέα, με στρατηγική συμμαχία, διατηρώντας για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εθνικούς και επιχειρηματικούς το 34%..». Η πόλις εάλω εκ των έσω!
  • Με την υποβολή του δεκασέλιδου Υπομνήματος προς την Επιτροπή της Βουλής (2.7.2014) για την μικρή ΔΕΗ και την τοποθέτηση του Προέδρου σε αυτήν όπου παραλείφθηκε η απαίτηση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Και όπου τα χειρότερα αποφεύχθηκαν από την ταυτόχρονη παρουσία μας στο χώρο και τις έντονες προς αυτόν προειδοποιήσεις.
Τελευταίο, καθόλου ελάχιστο, αλλά απόλυτα αποκαλυπτικό: Το ΔΣ έδωσε 4500€ σε τρία δικηγορικά γραφεία για τη διερεύνηση νομικών τρόπων καθυστέρησης της διαδικασίας πώλησης του ΑΔΜΗΕ, της μικρής ΔΕΗ και του 17% του συνόλου. Το ΔΣ αποφάσισε στις 24/1/2013 να εφαρμόσει την δυνατότητα που δίνει η ισχύουσα νομοθεσία (ΠΔ 240/2006, σε εφαρμογή της Ευρ. Οδηγίας 2002/14/ΕΚ) απαιτώντας από την Διοίκηση του ομίλου με εξώδικη κλήση, να προσέλθει σε διαβούλευση, προσκομίζοντας εγγράφως όλα τα στοιχεία, τους λόγους της μεταβίβασης, τον επιχειρησιακό προγραμματισμό, τις οικονομοτεχνικές μελέτες που τεκμηριώνουν τα σχεδιαζόμενα, τις επιπτώσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κτλ. Προς διευκόλυνση της Διοίκησης στη διαδικασία πώλησης, το αποφασισμένο εξώδικο δεν εστάλη ποτέ! Έπειτα από καταιγισμό δικών μας διαμαρτυριών, στάλθηκε. Άλλά φαλκιδευμένο και τροποποιημένο από τους υπογράφοντες, χωρίς το ΔΣ να το γνωρίζει, (για μία ακόμη φορά), έχοντας μετατραπεί ως μία ταπεινόφρων παράκληση προς τη Διοίκηση «έγγραφης ενημέρωσης όποτε και εάν μπορεί», ακυρώνοντας κάθε νομική συνέπεια! 

Σε ότι αφορά στην ΕΣΚ, συστηματικά και αποκλειστικά περιορίστηκε στο ρόλο της Κασσάνδρας, να προφητεύει τις καταστροφές και να αντλεί αυτοεπιβεβαίωση από κάθε ήττα των εργαζομένων, από κάθε νέο ερείπιο που σωριάζουν τα μνημονιακά μέτρα. Συστηματικά και αποκλειστικά αντιτάχθηκε και συκοφάντησε κάθε προσπάθεια πραγματικής αντίδρασης και συντονισμένης οργάνωσης στο Σύλλογο και στους εργαζόμενους. Θεώρησε και θεωρεί σημαντικότερη την παντοιότροπη και ανέντιμη επίθεση στην Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών, αντί για την συντονισμένη αντιπαράθεση με την πολιτική της εκποίησης της χώρας και της κατεδάφισης κάθε έννοιας κοινωνικού, εργασιακού, ασφαλιστικού και δημοκρατικού δικαιώματος. Κάθε τέτοια προσπάθεια απωθήθηκε συνειδητά, με αποχή στις κρίσιμες ψηφοφορίες εντός του ΔΣ ή συκοφαντία, αδιαφορώντας για το ένα και μόνο πραγματικό γεγονός και συνέπεια. Την υπονόμευση της δυνατότητας να δώσουμε όλοι οι εργαζόμενοι μαζί τη μάχη, από καλύτερη θέση, παρά τις επί μέρους διαφωνίες, απέναντι στο κοινό εχθρό και την πέμπτη φάλαγγα στις ηγεσίες των συνδικάτων μας.

Ο εχθρός είναι συγκεκριμένος, αποτελείται από όλους αυτούς που με τη στάση τους και με την ψήφο τους στηρίζουν την πώληση της ΔΕΗ. Δεν είναι εχθρός ο συνάδελφος που αγωνίζεται, που κινητοποιείται, απεργεί, ενημερώνει, που έχει σε σημαντικό βαθμό κοινά προτάγματα και στόχους! Όποιος επιλέγει να έχει σαν κύριο μέλημα την υπονόμευση δημιουργίας ενιαίου μετώπου απέναντι στον κοινό εχθρό, προς χάριν μιάς περιχαρακωμένης δήθεν αγωνιστικής συνέπειας, καταλήγει -είτε το καταλαβαίνει, είτε όχι- συνένοχος. 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Στη μάχη που δίνουμε είμαστε αταλάντευτοι. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΜΕ.

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να συγκροτηθούν οι αναγκαίες συλλογικότητες που θα δώσουν μαζί με την κοινωνία τη μάχη για την υπεράσπιση της Δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών αγαθών.

Σας καλούμε να στηρίξετε την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ όχι μόνο στις εκλογές, μα πολύ περισσότερο μετά.

Για να μπορούμε, στο τέλος της επόμενης τριετίας να απολογίσουμε αντί για εκποιήσεις, πρώτιστα συνειδήσεων, νίκες καθοριστικές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου