Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ

15-18 Φεβρουαρίου 2023

 

Το τοπίο έχει αλλάξει…

Σε 2 μήνες συμπληρώνονται 4 χρόνια από τις προηγούμενες εκλογές του ΣΔΜ. Πρόκειται για 4 χρόνια σημαντικών εξελίξεων και αδρανοποίησης του συλλόγου, ο οποίος από το 2019 δεν προσπάθησε ούτε να ενημερώσει, ούτε να παρέμβει, ούτε να κινητοποιήσει τα μέλη του. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή σε κάθε συνάδελφο που δεν έχει διαβάσει επί 3 χρόνια μια ανακοίνωση για τα προβλήματα που τον απασχολούν, που δεν έχει δει μια παρέμβαση για τα όσα συζητάμε καθημερινά. Δεν διαφέρει και πολύ βέβαια από την κατάσταση λειτουργίας και των υπολοίπων σωματείων της ΓΕΝΟΠ. Δεν είναι εξάλλου δύσκολο να διαπιστωθεί και από την εικόνα του site του συλλόγου όπου μετά το 2019 έβγαλε «με το ζόρι» μια ανακοίνωση για την Απεργία ενόψει της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και έχει περιοριστεί επί 3 χρόνια σε ειδησεογραφικές ανακοινώσεις και «χρόνια πολλά».

Τα τελευταία χρόνια, με τον σύλλογο σε αφωνία έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στον κλάδο Παραγωγής, Μεταφοράς και Διανομής Ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας. Ζητήματα που συζητάμε καθημερινά αλλά δεν βρίσκουν χώρο συνδικαλιστικής έκφρασης. Αλλαγές που παγιώθηκαν και διευρύνονται με πιο οξυμένο χαρακτήρα:

·     Η ΔΕΗ έχει πλέον ιδιωτικοποιηθεί, βαδίζει σε μια κατεύθυνση κερδοσκοπικής λειτουργίας και μοιάζει ολοένα και περισσότερο στους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

·     Ο ΔΕΔΔΗΕ επίσης έχει ιδιωτικοποιηθεί και βαδίζει σε ένα δρόμο όπου προτεραιότητα είναι το  κέρδος για τους «επενδυτές» και η αύξηση του ανταποδοτικού τέλους εις βάρος των καταναλωτών και όχι η οικονομικότερη ανάπτυξη και διαχείριση του Δικτύου.

·     Ο ΑΔΜΗΕ έχει γίνει ο τροχονόμος στη νέα μεγάλη ιδέα της «μπαταρίας της ΕΕ» που έχει διακηρύξει η κυβέρνηση και έχει προσελκύσει δεκάδες ιδιώτες που αναζητούν άρον-άρον την κατασκευή και σύνδεση τεράστιου πλήθους έργων ΑΠΕ.

·     Οι εργασιακές σχέσεις γίνονται όλο και πιο ευέλικτες, όλο και περισσότερων κατηγοριών: ενοικιαζόμενοι από εργολάβους, ΣΟΧ με ΔΠΥ, 8μηνα, προσλήψεις εκτός ΚΚΠ με παγωμένους μισθούς και περιορισμένα δικαιώματα.

·     Η εντατικοποίηση της εργασίας και η πίεση των ευθυνών πάνε χέρι-χέρι με την  επιβολή του ιδιωτικού χαρακτήρα management, που οδηγεί τους συναδέλφους να αναλαμβάνουν ευθύνες τεκμηριώνοντας αποφάσεις που λαμβάνουν οι διοικήσεις με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος και όχι την τεχνική αρτιότητα.

·     Το outsourcing των δραστηριοτήτων και οι εργολάβοι έχουν γίνει το νέο κυρίαρχο δόγμα. Με συνέπεια την αύξηση του κόστους, την υποβάθμιση της ποιότητας σε συνδυασμό με την αδυναμία εποπτείας και ελέγχου, λόγω συρρίκνωσης του εργατικού δυναμικού.

·     Το χρηματιστήριο Ενέργειας, η λογική της αγοράς και η ένταση της κερδοσκοπίας εκτινάσσουν τα άμεσα και έμμεσα κόστη της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία πληρώνει ολόκληρη η κοινωνία.

 

Τι ενέργεια θέλουμε τελικά…

Η Ελλάδα κι η Ευρώπη βιώνουν από το καλοκαίρι του 2021 μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν την αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής τους. Της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της απορρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της εξάρτησης από το φυσικό αέριο ως το καύσιμο - γέφυρα της ενεργειακής μετάβασης. Η αποτυχία αυτή μεταφράζεται σε ακρίβεια και ενεργειακή φτώχεια. Η Ελλάδα είχε το 2022 τη δεύτερη ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος της ΕΕ, αμέσως μετά την Ιταλία. Την ίδια στιγμή κατατάσσεται ανάμεσα στις πέντε ευρωπαϊκές χώρες με τις χαμηλότερες αμοιβές, ανταγωνιζόμενη τα πρώην ανατολικά κράτη. Η κυβερνητική απάντηση στην ενεργειακή ακρίβεια είναι η επιδότηση της κερδοσκοπίας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τεράστια κονδύλια κρατικού χρήματος (~3.5% του ΑΕΠ). 

Για πάνω από 20 χρόνια αλλεπάλληλες πολιτικές αποφάσεις επέφεραν την ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Βασικός κόμβος ήταν η διαρκής προσπάθεια μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ στην παραγωγή και η κατάργηση του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της. Από τον τεμαχισμό της ΔΕΗ, τα ΝΟΜΕ και τη μείωση του μεριδίου της προμήθειας στο 50% φτάσαμε το 2019 στην απόφαση της βίαιης απολιγνιτοποίησης, χωρίς καμία μελέτη ή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες που καταστρέφονται, με μοναδικό στόχο την ενίσχυση των ιδιωτικών μονάδων φυσικού αερίου. Το τέλος αυτής της πορείας ήταν η εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, η μερική ιδιωτικοποίηση ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ ενισχύει αυτή την πορεία αφήνοντας ελάχιστα εργαλεία άσκησης ουσιαστικής ενεργειακής πολιτικής. Η ηλεκτρική ενέργεια από κοινωνικό αγαθό μετατράπηκε σε χρηματιστηριακό προϊόν.

Σε μια τόσο πυκνή περίοδο που άνοιξε πολύ μεγάλα ερωτήματα για το ποια πρέπει να είναι η οργάνωση του ενεργειακού τομέα, ποια είναι η απάντηση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει το σύνολο της κοινωνίας, ο Σύλλογος και η ΓΕΝΟΠ έμειναν ουσιαστικά απαθείς, εγκλωβισμένοι στο χρόνιο συντεχνιασμό τους.

A close-up of a street sign

Description automatically generated with medium confidenceΚαι η απάντηση δεν μπορεί παρά να υπηρετεί τα κοινωνικά και τα λαϊκά συμφέροντα. Ενάντια στη εμπορευματοποίηση ενός κοινωνικού αγαθού! Ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια που μαστίζει τουλάχιστον το 50% των πολιτών. Ενάντια στη διάλυση του παραγωγικού ιστού. Ενάντια στα χρηματιστήρια και τις αγορές τους!

Φθηνό ρεύμα για το λαό! Μόνο αυτή πρέπει να είναι η λύση στα υποτιθέμενα αδιέξοδα.


 

 

 

Από άλλο πλανήτη…

Σε αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου περίεργο πως ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εκατοντάδες προσλήψεις σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΗΑΝ τα μέλη του συλλόγου συνεχίζουν να μειώνονται. Η στάση της πλειοψηφούσας παράταξης του ΔΣ (ΔΑΚΕ με απόλυτη πλειοψηφία) δεν έχει τίποτα να πει σε νέους και παλιούς συναδέλφους. Η πρόσφατη ανακοίνωση κομπασμός της ΔΑΚΕ περί συνέχισης της επιτυχημένης πορείας του συλλόγου προσβάλει κάθε συνάδελφο και είναι πραγματικά «από άλλο πλανήτη». Με την ιδιοκτησιακή αντίληψη της ΔΑΚΕ για το σύλλογο και την αδράνεια των υπολοίπων παρατάξεων έχει καταντήσει Σύλλογος Διπλωματούχων Διευθυντών, χωρίς καμία γείωση με τα πολύ σοβαρά προβλήματα των νεότερων κυρίως συναδέλφων. Η αντιδημοκρατική λειτουργία συνεχίστηκε και σε αυτή τη θητεία του ΔΣ, με αποκορύφωμα τη μη κοινοποίηση της μελέτης για την απολιγνιτοποίηση, που έχει πληρώσει ο σύλλογος 21.080 €, σε καμία άλλη παράταξη πλην της πλειοψηφούσας, παρότι ζητήθηκε πολλές φορές και εγγράφως τα τελευταία 2,5 χρόνια (16 σελίδες μόνο της επιτελικής σύνοψης βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΣΔΜ).

Δυστυχώς, ενώ οι εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή συζήτησης και μαζικοποίησης του συλλόγου η απόφαση να γίνουν με fast-track διαδικασίες, χωρίς τη συναίνεση των υπολοίπων παρατάξεων, με ασφυκτικές προθεσμίες, με παλινωδίες για την ημερομηνία διεξαγωγής συνεχίζουν την τακτική υποβάθμισης του συλλόγου και ακύρωσης της δυνατότητας έκφρασης των συναδέλφων. Η εγγραφή και η συμμετοχή των νέων συναδέλφων αντιμετωπίστηκε ως απειλή. Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε και η απόφαση για καθολική χρήση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών μέσω της πλατφόρμας «ΖΕΥΣ», που αποτελεί εργαλείο «ψηφιοποίησης της νοθείας» το οποίο πολλά μαζικά σωματεία έχουν καταγγείλει (ΕΜΔΥΔΑΣ, ΟΛΜΕ, ΕΚΑ) λόγω των γνωστών προβλημάτων στη μυστικότητα και την ταυτοπροσωπία των ψηφοφόρων. Όλες οι προτάσεις εφαρμογής ασφαλιστικών δικλείδων που παρέχει το σύστημα για την εξασφάλιση κατά το δυνατόν της διαδικασίας απορρίφθηκαν και από την ΔΑΚΕ και από την εφορευτική επιτροπή. Γιατί άραγε;

Θα μας φαίνονται ανίκητοι όσο είμαστε σιωπηλοί!

Σήμερα στον κλάδο της Παραγωγής, Μεταφοράς, Διανομής και Εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας εργάζονται πάνω από 1500 συνάδελφοι μηχανικοί υπό διαρκώς αυξανόμενη πίεση, με μισθούς που δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ραγδαία αυξανόμενο κόστος ζωής, αλλά ούτε και στην ηλικία και την εμπειρία τους. Αυτοί είναι η πλειοψηφούσα δύναμη του ΣΔΜ. Η έκφραση αυτής της πλειοψηφίας και των αναγκών της είναι ο στόχος της πρότασης μας και του καλέσματος μας.

Από την καθημερινότητα γνωρίζουμε όλοι μας ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων και γνωρίζει και καταλαβαίνει και δεν συναινεί με την πραγματικότητα αυτή. Η δυσαρέσκεια και αποχή δεν μας αντιστοιχεί και κυρίως δεν μας βοηθά. Όσο η πλειοψηφία των συναδέλφων δεν εντάσσεται στα σωματεία, δεν ψηφίζει, δεν συμμετέχει, αυτοί που έχουν συμφέρον να διαχειρίζονται και να αναπαράγουν την υπάρχουσα κατάσταση, απλά συνεχίζουν τη δουλειά τους ανεμπόδιστα.

Δεν υιοθετούμε τον συνδικαλισμό της διαχείρισης, της συναλλαγής, του βολέματος και της χρήσης του ως δρόμο ανέλιξης στην ιεραρχία. Θέλουμε ένα σύλλογο ο οποίος θα είναι ανοιχτό βήμα διαλόγου για όλους τους συναδέλφους για την ανάδειξη των προβλημάτων και την αποτελεσματική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, ο οποίος θα ενισχύει την συλλογική δράση μακριά από τους στείρους κομματικούς εναγκαλισμούς και θα διαμορφώνει μια διαφορετική οπτική και πράξη για το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας.

Παλεύουμε – διεκδικούμε

Ø Τη συμμετοχή όλων των εργαζόμενων στα σωματεία, ανεξάρτητα από τον τύπο των εργασιακών σχέσεων.

Ø Την ισότιμη κατοχύρωση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων σε επίπεδο Συλλογικών Συμβάσεων. Δεν αναγνωρίζουμε την εξαίρεση από τον ΚΚΠ και τις ατομικές συμβάσεις.

Ø Σημαντική αύξηση των αποδοχών των «νέων» μηχανικών για να ανακοπεί το κύμα παραιτήσεων. Άρση του πλαφόν για τους συναδέλφους στον ΑΔΜΗΕ. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών.

Ø Επίδομα επαγγελματικής ευθύνης για όσους έχουν ποινικές ευθύνες που απορρέουν από τα καθήκοντά τους. Κάλυψη αστικής ευθύνης για όλους τους μηχανικούς.

Ø Κατάργηση των δημόσιων προκηρύξεων για θέσεις ευθύνης. Εξορθολογισμός των διογκωμένων, καινοφανών οργανογραμμάτων, με τα άπειρα διευθυντικά στελέχη άνευ ουσιαστικού χαρτοφυλακίου.

Ø Αξιοποίηση του τεχνικού κεφαλαίου, των συναδέλφων της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗΑΝ.

Ø Κατάργηση των χρηματιστηρίων ρύπων, ΦΑ και ενέργειας! Να σταματήσει η κερδοσκοπία εις βάρος όλων μας.

Ø Παραγωγή, διανομή, μεταφορά και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω μίας ενιαίας δημόσια επιχείρησης ηλεκτρισμού, καθετοποιημένης, με ειδικό καθεστώς για την ιδιοπαραγωγή, στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών και όχι του κέρδους.

Ø Ενεργειακό σχεδιασμό υπό κοινωνικό έλεγχο με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, το κοινωνικό συμφέρον, την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης.

Ø Αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών με όλες τις διαθέσιμες περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες μέχρι να καταστεί δυνατή τεχνικά στο μέλλον η πλήρης μετάβαση σε περιβαλλοντικά ουδέτερη παραγωγή.

Ø Φθηνό ρεύμα για όλους!

 

Ποια είναι η Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών

H Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών είναι μια ανεξάρτητη συνδικαλιστική συσπείρωση, χωρίς κομματικές στοχεύσεις ή εξαρτήσεις. Συγκροτήθηκε το 2013 από την ανάγκη να αρθρώσουμε έναν διαφορετικό, τεκμηριωμένο λόγο και να δράσουμε ενάντια στη διάλυση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, ενάντια στο οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα που συντελούταν και συντελείται στη χώρα μας. Συγκροτηθήκαμε από την ανάγκη να μην αφήσουμε τα σωματεία στα χέρια του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που τόσα χρόνια τα λυμαίνονται.

Βρισκόμαστε με τους συναδέλφους μας, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, στους αγώνες, στις απεργίες, στις κινητοποιήσεις, στις κινήσεις αλληλεγγύης, στις πρωτοβουλίες ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Μοιραστήκαμε όμως και εξακολουθούμε να μοιραζόμαστε την ίδια αγωνία:

Ø  Για να χαράξουμε έναν ανεξάρτητο και νικηφόρο συνδικαλιστικό δρόμο, μακριά από τους στείρους κομματικούς εναγκαλισμούς, το συνδικαλισμό των «εξυπηρετήσεων» και τις συντεχνιακές λογικές που ταλαιπωρούν τα Σωματεία της ΓΕΝΟΠ.

Ø  Για να ανανεώσουμε την ελπίδα στη συλλογική δράση των εργαζομένων, μακριά από κάθε λογής μικροπολιτικές ή/και προσωπικές συνδιαλλαγές με την εκάστοτε Διοίκηση.

Ø  Για να διαμορφώσουμε μια διαφορετική οπτική και πράξη για το κοινωνικό αγαθό της ενέργειας, και να συνδέσουμε τους αγώνες μας με τους αγώνες όλου του εργαζόμενου λαού.

Ø  Για να ανατραπεί η καταστροφική πολιτική της ΕΕ, των εγχώριων και ξένων μεγάλων συμφερόντων, που υλοποιείται από το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Ø  Για να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας, τα δικαιώματα μας και το δημόσιο χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών.


Ψηφοδέλτιο για ΔΣ/ ΓΕΝΟΠ/ ΕΚΑ

1.

ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΑΔΜΗΕ/ΔΝΕΜ

2.

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

ΑΔΜΗΕ/ΔΛΕΣ

3.

ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ

ΔΕΔΔΗΕ/ ΔΠΜ-Θ/Π.ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

4.

ΚΑΣΜΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΔΕΗ/ΔΜΚΘ

5.

ΛΙΑΓΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΑΔΜΗΕ/ΔΣΣΑΣ

6.

ΜΑΚΡΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΑΔΜΗΕ/ΔΔΠ

7.

ΜΑΝΤΕΣΗ ΝΑΝΤΙΑ

ΑΔΜΗΕ/ΔΝΕΜ

8.

ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΔΜΗΕ/ΔΣΣΑΣ

9.

ΜΙΜΙΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΔΜΗΕ/ΔΝΕΜ

10.

MΠΑΛΑΔΑΚΗΣ KOTTAΣ ΝΙΚΟΣ

ΑΔΜΗΕ/ΔΣΣΑΣ

11.

ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

ΔΕΔΔΗΕ/ΔΠΠ-Η/ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΤΡΑΣ

12.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΔΕΔΔΗΕ/ΔΧΔ

13.

ΣΤΑΘΑ ΓΙΩΤΑ

ΔΕΗ/ΔΜΚΘ

14.

ΤΕΤΡΑΔΗΣ-ΜΑΙΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΔΕΗ/ΑΗΣ ΛΑΥΡΙΟΥ

Ψηφοδέλτιο για Εξελεγκτική Επιτροπή

1.

ΚΑΡΥΣΤΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΑΔΜΗΕ/ΔΛΕΣ

 

 

e-mail: agonistiki.mixanikwn.dei@gmail.com

http://agonistiki-syspeirwsi-mixanikwn-dei.blogspot.com/

www.facebook.com/Αγωνιστικη-Συσπειρωση-Μηχανικων-ΔΕΗ-1689558401291241/

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου